Nieuwe ouders

" Als de wolk niet roze is..." 

Emotionele problemen rondom de zwangerschap, de geboorte en je kindje zijn heel normaal. Maar soms maak jij je er zorgen over of merk je dat de mensen om je heen dit doen. Je voelt je angstig voor de bevalling, omdat een eerdere bevalling niet goed is verlopen of je je zorgen maakt of het allemaal wel goed zal gaan. Je voelt je somber voor of na de bevalling. Je piekert over het moeder- of vaderschap. Je relatie verandert of je ervaart boosheid of verdriet naar je eigen ouders. Je vraagt je af waar die roze wolk is en voelt je verdrietig en/of schuldig dat je niet of weinig kunt genieten, je begrijpt je kindje niet en je wilt leren een eigen weg te vinden bij verschillende adviezen over de baby of je vraagt je af of je wel genoeg gevoel hebt voor de baby.

Psychologische hulp
In de GGZ instelling waar ik naast mijn eigen praktijk in Empel werk heb ik jaren lang gewerkt met nieuwe ouders die met soortgelijke problemen zaten. Mijn ervaring is dat gesprekken bij een psycholoog erg goed kunnen helpen om je klachten te verminderen en op een meer positieve manier om te gaan met alle veranderingen in je leven.  Vaak worden ouders verwezen via verloskundige of consultatiebureau en de ervaring leert dat soms al binnen enkele gesprekken angstklachten verminderen en de stemming verbeterd. Ook de kijk op ouderschap en de eisen die een nieuwe ouder aan zichzelf stelt kunnen worden bijgesteld.

Doel
Doel van zowel de behandeling is het (aanstaande) ouderschap met meer vertrouwen en minder emotionele last uit te voeren, zodat dit een positieve invloed heeft op de ouder-kind relatie.

Behandeling
We starten met een intakegesprek om te horen wat de klachten en hulpvraag zijn om te bekijken of het hulpaanbod daarbij aansluit. We kijken hoe het nu met je gaat, wat gaat wel en wat niet goed? Op welke manieren is je leven veranderd? Zijn eer eerdere traumatische ervaringen zoals een zware bevalling die “opgeruimd” moeten worden voor je door kan?

Je krijgt ruimte om het feit dat je een grijze wolk hebt, te verwerken. Je neemt afscheid van je oude leven en kijkt hoe je je nieuwe leven met je zwangerschap of kindje(s) opnieuw kunt vorm geven op een manier dat je je er wel prettig bij voelt.
Samen kijken naar je verwachtingen en wat je voortaan kunt doen als de realiteit anders uitpakt. Daarnaast leer je hoe je negatieve gevoelens hanteert en voortaan positief kunt ombuigen, zodat ze minder grip op je hebben. En natuurlijk hoe je je energie in balans houdt. Je ervaart hoe je meer ruimte voor jezelf kunt nemen zonder schuldgevoel, zodat je meer kunt genieten van de zwangerschap ofhet moederschap.